El projecte gira entorn quatre eixos principals:

Selecció de llibres per a:

La biblioteca escolar: particular i única. La principal intenció és donar suport als mediadors mitjançant guies i materials de lectura específics segons les necessitats de cada centre educatiu.

La biblioteca d’aula: aquell raconet de lectura que cal vetllar i revisar per què l’infant tingui la possibilitat d’apropar-se als llibres de manera immediata.

La biblioteca familiar: la més íntima i personal dins de l’entorn familiar. Fomentar els vincles afectius a través dels llibres i disposar de les primeres col·leccions.

Espais especialitzats: els llibres per a infants s’escampen per tot arreu. Es proposen materials i llibres d’art i literatura infantil i juvenil adequats als diferents espais que treballen amb nens i joves: des dels hospitals fins als museus, passant pels centres d’art o àmbits d’educació en el lleure.

Formació de lectors:

Tallers i acompanyaments per a la família i la primera infància: una primera mirada als llibres d’imatges, una aproximació a la paraula parlada, un camí a la paraula escrita. D’una banda, es proposen sessions compartides amb els bebès. D’altra banda, s’ofereixen els primers assessoraments per a les famílies amb un interès clar per crear hàbits lectors a la llar.

Clubs de lectura per a infants i joves: apropar-se als llibres de manera diferent. Organitzar-se en grups lectors en funció de la franja d’edat i fer sentir les veus a mesura que recorren diferents camins lectors.

Tallers de creació literària i d’art per a infants: jugar amb les paraules i amb l’art. A partir de la lectura d’un llibre, o bé, de l’estudi d’una imatge o il·lustració, es crean les pròpies produccions.

Xerrades amb especialistes i autors: trobades entorn els llibres. El Petit Tresor ofereix un espai acollidor per a que els especialistes i els credaors del món de la Literatura Infantil comparteixin els seus punts de vista junt amb el públic de totes les edats.

Formació per a mediadors (docents, bibliotecaris, contecontes) i autors (escriptors, il·lustradors)

L’ús del llibre a l’aula: tipologies de llibres i madalitats lectores. De llibres i gustos i, maneres de llegir n’hi ha moltes. Ordenar i aproximar les possibilitats que ofereix el llibre als lectors i als mediadors (docents, famílies, bibliotecaris, narradors orals, etc).

Trobada d’àvies i avis contacontes: la veu dels nostres grans com a motiu de trobada. Oferir un àmbit de capacitació i d’intercanvi per tal que les àvies i els avis puguin contar contes en diferents llocs i amb diversitat d’infants.

Cursos LIJ: cursos trimestrals de formació en literatura infantil i juevnil. Cursos sistemàtics per a introdur-se en l’àmbit de la LIJ, o bé, per a aprofundir en aspectes més específics: la lectura, l’escritpura, l’edició, la il·lustració.

Mostres i exposicions

Mostres temàtiques: llibres exposats en funció del tema, format, colors, per gènere, per llengües…

Exposicions: aquell moment en què les il·lustracions i les imatges surten dels llibres.

Presentacions: una aproximació a la creació d’una obra, cara a cara amb els autors i autores.